torstai 27. syyskuuta 2012

PÄIVÄ JONA KUNINKAAN NÄIN

Pilvisen päivän maisemaa Pagodalta, vuoret piilossa pilvien takana

Kun istut palaverissa helteisenä päivänä demokraattisessa Nepalissa ja henkilökunta sanoo sinulle että tuossa tulee kuningas, sitä ensin miettii että nyt on tullut oltua auringossa liian pitkän aikaa tai sitten tuon hepun englanninkielen taito ei ole kovin hääppöinen. 
Palaveri Pokharan huipulla, alhaalla kapunki
Kevyen aamiaisen jälkeen lähdimme marssimaan ylämäkeen kohti Wold Peace Pagodaa. Talo sijaitsee vähän reilun kilometrin alarinteeseen Pagodasta. Olimme päättäneet, että tämän päivän palaveri pidetään paikassa, joka inspiroi ja innostaa ajatuksiin. Tunsimme kaikki myös jäsenissämme istumisen ja kaipasimme liikuntaa. Mietin askel askeleelta ylämäkeen paarustaessani porottavassa helteessä, kuinka mielelläni olisin hetkeksi siirtynyt Suomen syksyn aamupakkasiin!

 Helle on jatkunut koko Nepalissa oloni ajan ja hikikin on muuttanut muotoaan; aiempien valtoimenaan valuvien purojen tilalle on tullut tahmea ja nahkea viidakkoliima. Liikunta teki kuitenkin hyvää sekä eteen avautuvat maisemat ja jääkylmä vesi saivat unohtamaan hikoilun hetket. 
Helteistä maisemaa

Munkit odottavat vierasta rummut päristen
 Kesken aamiaispalaverin Stuban portailta alkoi kuulumaan rytmikäs rummutus ja munkit marssivat alas kukkaseppeleiden kanssa. Selkeästi oltiin vastaanottamassa vierasta; käsissä kata (huivi) ja mala (kukkakaulanauha). Henkilökunta pörisi innostuksen vallassa ja kävi ilmoittamassa kaikille että kuningas on saapumassa. Hetken aikaa tuijottelimme Jamesin, Alesin ja Zeldan kanssa toisiamme hölmistyneenä silmiin; kuningas?

Nepal on ollut demokraattinen tasavalta vuodesta 2008 saakka. Maassa on kuitenkin vielä monia, jotka haikailevat kuningaskunnan perään. Myös tämä herra, joka olisi kuningas ilman demokratiaa... 

"Kuningas" kävi kiertämässä seurueineen stuban muutamaan kertaan ja jatkoi matkaansa Lake Sideen eli turistialueelle tapaamaan paikallisia vaikuttajia. Samaan aikaan Pokharassa tapahtuu myös muita suuria juttuja. Kuluvan viikon aikana tulee tänne saapumaan lukematon määrä innokkaita nuoria miehiä ympäri maata, jotka pyrkivät Gurkha-sotilaiksi. Valintaprosessi on raaka ja vaativa, mutta se ei vähennä näiden nuorten miesten innostusta. Joka vuosi valintakokeissa loukkaantuu pahoin ja joskus jopa kuolee nuoria miehiä.

"Kuningas" kukitettuna
World PeacePagoda
Kuninkaallinen päivä sisälsi onnistuneiden palaverien lisäksi monta loistokasta uutista!!
James palasi takaisin Englannista koulutusmatkalta ja vietti aikaa kolme päivää, jona aikana pidimme monta palaveria tulevista kuukausista ja siitä, mitä Pokharan projektin aikana tulee tapahtumaan. Nyt meillä on kalenteri suunnitelma ja päämäärä! Tähän saakka olen tehnyt työtä sisustaen taloa, verkostoituen FEDOn ja sen yhteistyökumppaneiden kanssa ja osallistuen heidän tapahtumiinsa. Viimeinkin voimme alkaa tehokkaammin myös järjestämään itse koulutuksia ja projekteja; kutsua FEDO osallistumaan ja auttaa myös tätä kautta heitä hyvässä työssään!

Zelda ja Ales vetävät FEDOn ohjaajille kuuden päivän mittaisen draamapajan, jossa on tanssiterapian, naamioiden ja käsinukkejen valmistuksen sekä monen muun taidetekniikan kautta haetaan voimaannusta, itsetunnon kohotusta ja uusia ideoita omien ryhmien vetämiseen.  Koulutus on lokakuun puolessa välissä kuudelle henkilölle ja uudestaan marraskuussa järjestetään laajempi koulutus, jossa tuoreet kouluttajat pääsevät testaamaan taitojaan apukouluttajina. Molemmat koulutukset on etusijassa suunnattu dalit- sekä vähemmistöheimojen naisille. Innolla odotan mahdollisuutta päästä tutustumaan uusiin taidemuotoihin nuorten ammattilaisten sekä nepalilaisryhmän kanssa!!
Ales ja Zelda rauhantanssilla Pakodan ympäri
 Minä puolestani olen osa kouluttajatiimiä, joka suunnittelee neljän kuukauden mittaista koulutusta teemalla: ”youth and community leaders”. Koulutuksen kantavana voimana on seikkailukasvatus- ja elämyspedagogiikka. Ennen koulutuksen alkua järjestetään viiden päivän mittainen pilotti pienelle ryhmälle FEDOn ohjaajia. 

Kuluva viikko vierähtää FEDOn ryhmien mukana heidän koulutuksissaan ja loppuviikosta saapuvat kaikki pomot yhteisiin suunnittelupalavereihin sekä ensi viikolla järjestettävään julkistustilaisuuteen. Minä lähden viikon päästä Kathmanduun tutustumaan buddhalaisluostariin ja kuun lopussa osallistun Oma Kapua Annapurna vaellukselle!! Nämä omat reissut  ja yhteiset palaverit vievät aikaa suunnittelulta ja toteutukselta, joten päätimme järjestää pilottiprojketin joulukuussa, jolloin minulla on enemmän aikaa. Suunnittelun lisäksi osallistun myös varsinaiseen koulutukseen. Luvassa kiireisiä, mutta mahtavan täyteläisiä viikoja!!
Buddha Stuballa
Viime vuoden Kapua-projekti teki minusta hyväntekeväisyyskiipeilyriippuvaisen. Niinpä päätin tänäkin vuonna osallistua kapuaan Oma Kapuan kautta. Vahvistuksen osallistumisestani sain päivänä, jona kuninkaan kohtasin!!

Teen jo täällä Nepalissa täysipäiväisesti vapaaehtoistyötä palkatta, joten en pistä pahakseni, jos autatte hyävntekeväisyyskeräyksen tavoitteiden täyttämisessä. Rahat menevät Mano a mano ry:n ylläpitämän lastenkodin hyväksi. Lastenkoti sijaitsee Nepalissa Kathmandussa

Oma Kapua

Saaja: Mano a mano ry
Tilinumero: FI98 8000 1370 9090 21
Viite: 2 00130

 
Kuninkaallisen päivän iltana sain viimeinkin ladattua dokumenttivideon, jonka kuvausryhmä teki Gyampesalissa ollessani. Nyt teillä on mahdollisuus nähdä ja kuulla, kuinka kylän viisivuotiseen kehitystyöhön sitoutuneet lahjoittajat kokivat päivät kylässä. Aivan mahtavaa nähdä työ, johon itse on osallistunut noin kauniisti kuvattuna!! VIDEO BE THE CHANCE!

Nyt jatkan matkaani pitkin järven rantaa, hengitän syvään ja iloitsen ajatuksesta, että veljeni saattaa olla tulossa tammikuussa luokseni kylään tänne Nepaliin. Kaikki tämä ja paljon muuta tapahtui päivänä, jona kuninkaan kohtasin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti