maanantai 1. lokakuuta 2012

NAAPURI

Saalista järvestä
Työskennellessä feministiorganisaation kanssa, tulee välillä pureuduttua liiankin tiukkaan  vain epäkohtiin ja naisten huonoon asemaan...  mutta eihän se ole koko totuus Nepalista tai totuus tavallaan ollenkaan. Nuo negatiiviset asiat ovat kyllä olemassa, mutta onneksi vain vähemmistönä. Valtaosa ihmisistä on hyviä ja kunnollisia joka maan eri mittareilla ja asteikoilla mitattuna. Miehetkin. Jätetään siis äärifeministisyys hetkeksi sivuun, olkoon tämä kunnianosoitus ja oodi nepalailaisille miehille.

Naapurini on yksi heistä, oodin arvoisista.

Hän herää aamulla yhtä aikaa auringon kanssa ja aloittaa aamutoimet. Viime päivinä teemana on ollut kalastus. Joka aamu nousee lounaaksi muutama maukas ja tuore kala.

Joinain aamuina naapurini kävelee ohitseni doko selässään kuin vihreä pensas kun minä nautin aamiaista kuistilla. Puhveli saa oman tuoreen aamiaisensa samaan aikaan kanssani. Luulen aina olevani ajoissa, jos olen puoli kuuden aikaan keittämässä aamukahvia... ja pöh... perhe on ollut aamutoimissaan jo ainakin tunnin.
Kala palasiksi

ja maukkaaksi lounaaksi
Naapuri työskentelee jatkuvasti, mutta koskaan ei ole kiireen tuntua. Jos tälläinen länsimaalainen tumpelo tarvitsee apua, sitä saa heti. Mikään työ ei ole liian kiireinen keskeytettäväksi avun takia. Bonukseksi saat vielä hymyn, joka syttyy kuin lempeä valo kasvoille.

Perheessä on äidin ja isän lisäksi kaksi tytärtä ja yksi poika. On olemassa töitä, joita naiset tekevät useammin kun miehet, mutta tässä perheessä myös isä laittaa ruokaa, tiskaa, pesee pyykkejä ja hoitaa puutarhaa. Mikään työ ei ole sukupuoli- tai ikäsidonnainen, on vain töitä, jotka on tehtävä ja se tekee kenellä on aikaa. Olenpa nähnyt isän myös parsivan tyttären kouluhameen helmaa kuntoon.

Naapurin 150 vuotta vanhan talon ulko-ovi
Iltaisin myös isä osallistuu lasten kanssa kisailuun ja läksyjen läpi käymiseen, joskus viisi päätä on kumartuneena koulukirjan yläpuolelle ja nuorimman tyttären melodinen ääni laulaa aiheita kirjasta.
Siunattu talo
Samat kädet katkovat, kantavat, karsivat ja parsivat; pesevät, pyykkäävät ja paimentavat sekä suojelevat perhettä, johon minutkin on kutsuttu. Kiitos Naren Gurung ja perheesi, naapurinasi on turvallista asua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti