keskiviikko 5. syyskuuta 2012

KULTTURIVINKKEJÄ JA EETISIÄ KÖMMÄHDYKSIÄ

epävirallinen, tervehdys
  • Nepalissa tervehditään laittamalla kädet yhteen ja sanomalla Namaste
Namaste sanana tarkoittaa "kumarran kaikke pyhää sinussa" tai "kumarran sinua", on sanan ja eleen merkitys paljon syvällisempi kuin suomalainen "hei". Viljelin alussa onnellisena namastea jokaiselle vastaantulijalle, kunnes minulle kohteliaasti sanottiin, että käytä tervehdystä vasta kohdatessasi ihmisen tutustuaksesi tai jo tuntiessasi hänet. Ei siis huudella ihan jokaiselle vastaantulijalle. Kädet voi liittää yhteen, nostaa leuan lähelle ja hieman nyökätä, vastaa ilmeisesti meidän tervehtivää käden heilautusta. Joskus riittää vain iloinen pään keikuttelu ja hymy!

  • Jos nepalilainen keinuttaa päätään vasemmalta oikealla, tarkoittaa se "kyllä", pään pyörittäminen tarkoitta "ei".
Ensimmäiset keskusteluni, jotka kävin kaupassa olivat: "Yes?", "No?", "Yes or no?", "Yes, yes??", "No, no???". En vain saanut heti kiinni rytmistä, jossa pää keikkuu ja heiluu sanot sitten "ei tai kyllä". Kaikki vastaukset näyttivät kieltäviltä. Nyt yritän jo itsekin opetella myöntävää pään keinuttelua. Se itse asiassa tuntuu niskoja rentouttavalta, voin suositella kaikkille tietokonepäätteellä työskentelevälle nepalilaista kyllä-pään hetkutusta.
Ylhäältä alaspäin katsottuna kyllä-keinutus
  •  Kunnioita nepalilaista kulttuuria ja ota kengät pois jalastasi mennessäsi toisen kotiin, temppeliin tai stupaan.
Alussa marssin flip flopeissani kaikkialle ja luulin ihmisten tuijottavan jalkojani vain koska olen niin paljon isompi kooltani kuin valtaosa väestöstä, myös jaloistani. Tapa on sama kuin Suomessa, täällä vain monella ystävälläni on kodissaan maalattia ja tuntui hassulta ottaa kengät pois jaloista oven ulkopuolella olevalla kivilattialla.
  • Älä pidä tiukkoja tai paljastavia vaatteita. Naisten tulisi peittää olkapäät ja miehet eivät saisi paljastaa rintaansa. Tämä sääntö koskee etenkin turistialueiden ulkopuolella olevaa maata.
  • Älä kylve alasti missään olosuhteissa
Hieman olen hämilläni näiden sääntöjen suhteen. Poharen kylän vanhat naiset yrittivät saada Jamesin ja minut ymmärtämään että heillä on nälkä ja vetäisivät paitansa kaulaan asti paljastaakseen kuopalla olevan mahansa. No siinä samalla silmien edessä roikkuivat myös kuihtuneet rinnat. Olen nähnyt myös monta kertaa naisten peseytyvän vesilähteellä yläosa täysin paljaana. Miehet eivät paljasta koko rintaansa, mutta täällä tuntuu olevan yhtä yleistä miehillä paljastaa vatsansa ja sivellä sitä keskustelun aikana, kuin Suomessa miesten haarojen rapsuttelu televisiota katsellessa. Eikös siinä rintojen ohella näy myös olkapäät?
Yksi Kathamandun monesta stupasta auton ikkunasta kuvattuna
  • Älä polta tupakkaa tai pidä kenkiä jaloissasi vieraillessasi pyhillä paikoilla
  • Älä vie maasta antiikkia, joka on sata vuotta vanhempaa
  • Jalkoja pidetään epäpuhtaina, joten älä koskaan astu toisen jaloille, toisen yli, ruokailupaikoille tai pyhien esineiden päälle. (ihmiset pääsääntöisesti ruokailevat istuvillaan maassa ruokailumaton päällä)
  •  Ihmiset eivät Nepalissa syö toistensa lautasilta. Sylkeä pidetään epäpuhtaana, joten ruokaa josta on jo syöty, pidetään pilaantuneena "jutho"
  • Älä osoittele ihmisiä
  • Älä anna pyhien esineiden osua lattiaan
Onnistuin saman päivällisen aikana istumaan jalkapohjat perheen vanhempia kohti (tuntikausia kestävä risti-istunta ei vielä sovi vartaloni mallille), astumaan lasten ja naisten yli ruokaillessa (ehkä myös osuin vahingossa ruoka-alustaan jalkapohjillani) ja osoitin innoissani vauvaa kädellä, jossa oli lusikka täynnä riisiä. Riisi levisi ympäriinsä liimautuen ihmisten juhlavaatteisiin. Samalla päivällisellä söin myös Jamesin lautaselta chilit joita hän ei halunnut syödä. Saimme mukaamme myös pyhitettyjä lahjoja, jotka olivat maassa ruokailumme ajan.
Declan ja Ritan hämmästynyt ilme
  •  Naiset - välttäkää koskemasta munkkeihin, Lamoihin, pappeihin tai kehenkään joka harjoittaa pyhiä rituaaleja
  • Älä syö tai tarjoa toisille naudanlihaa hindujen läsnäollessa (90% kansasta on hinduja)
  • Älä käytä vasenta kättäsi syömiseen tai antaaksesi/ottaksesi vastaan tavaroita
  • Vältä julkisia hellyydenosoituksia
Olen oppinut vasta viime vuosina kuinka mukavaa on halata ja koskettaa toista keskustelun aikana. Huomaan tekeväni sitä samaa täällä, taisin jopa kosketta brahminin hihaa hänen laittaessaan minulle tikkan otsaan. Lähtiessäni käymään Kathmandussa, taisin myös vanhingossa aiheuttaa miniskandaalin halaamall nuorta tyttöä, joka on mukana projektissa ja johon tutuistuin parhaiden matkan alussa.

Miehet kävelevät täällä käsi kädessä ja koskettelevat toisiaan julkisesti. Naiset puolestaan kokoontuvat vuorotellen toistensa kuisteille työpäivän jälkeen jossa istuvat tai makaavat sulassa sovussa ja yhtenä läjänä sukien toistensa hiuksia. Mikähän se sitten on se mitä pidetään epäsovinnaisena julkisena hellyydenosoituksena?

 Olen vasta täällä Nepalissa ollessani olevani aika vahvasti kaksikätinen, eli käytän aktiivisesti myös vasenta kättäni syömiseen, tarvaroiden ojentamiseen jne. Tässä kulttuurissa vasen käsi on mielletty "vessakädeksi", suurin osa vessoista on kyykkyvessoja, joissa on joko sangossa vettä tai vesihana. Veden tarkoitus ei ole ainoastaan huudella vessa tarpeiden jälkeen. Vessapaperia ei käytetä yleisesti, vaan peräosasto huuhdellaan käyttäen vasenta kättä. Itse pidän vessapaperia niin suuressa arvossa, että kuljetan sitä aina mukanani ja yritän muistaa olla käyttämättä vasenta kättä ojennellessa tai vastaanottaessa tavaroita.
  • Älä anna rahaa/ tavaroita kerjääville lapsille (anna mieluummin lahjoitus NGOlle, koululle tai luostariin).
  • Kysy lupaa kuvata ja hyväsky jos sinulle sanotaan "ei"
  • Älä käytä salamaa kuvatessasi luostareissa
Entä tilanteet, joissa ihmiset tulevat pyytämään, että voisitko ottaa kuvan vielä tädistä, tädin lapsista, naapurista ja voisitko vaikka tulla huomenna kuvaamaan loput naapurit? Saanko minäkin sanoa "ei"? Nautin toki kuvaamisesta paljon ja olen jo nyt saanut mukaani uskomattoman määrän mahtavia kuvallisia muistoja ja jopa teettänyt joitan kuvia kylän ihmisille.
Kaikki haluavat päästä kameran kummallekin puolelle
  • Älä vie mitään nahkaesineitä mihinkään pyhiin paikkoihin
  • Älä polta roskia keittonuotiolla tai uunissa, sitä pidetään suuren loukkauksena sillä tulisija on pyhä
  • Näytä nepalilaisille, että kunnioitat heidän kulttuuriaan ja uskomuksiaan
Huolimatta kaikista tekemistäni kömmähdyksistä ihmiset ovat olleet erittäin ystävällisiä ja valmiita oikaisemaan sekä kertomaan lisää kulttuuristaan. Aiheen tiimoilta on ollut jo monta hyvää keskustelua ja tulee varmasti monta lisää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti