perjantai 26. lokakuuta 2012

Dashain vuohi

Nepalissa juhlitaan pitkin vuotta erialaisten festivaalien muodossa värikkäästi ja iloiten, mutta viisitoistapäiväinen Dashain on omaa luokkaansa näiden kaikkien juhlien joukossa. Festivaalia juhlitaan Bikram Sambat kalenterin mukaan Karktik kuukauden aikana; länsimaalaisessa kalenterissa tämä asettuu usein syyskuun lopun ja lokakuun alun vaiheille. Tänä vuonna Dashain alkoi 16.10. Päivämäärät määräytyvät kuukalenterin mukaan, niinkuin moni muukin asia tässä maassa. Astrologialla on oma sijansa Nepalilaisessa kulttuurissa.

Dashaita juhlii koko maa kasteihin ja asuinalueeseen katsomatta. Suurin osa virastoista on kiinni ja kaupungit ammottavat tyhjyyttään asukkaista. Dashain on aika, jolloin sukulaiset kokoontuvat kyliin, joista ovat lähtöisin. Havaittavissa on hieman länsimaista joulun tunnelmaa, mutta mystisemmässä ja riehakkaammassa muodossa.

Festivaalin aikaan uhrataan monia elämiä, pääsääntöisesti vuohia ja lampaita. Nepalin valtauskontoa hinduismia ja toiseksi suurinta buddhalaisuutta kannattavien joukossa on monia, jotka nauttivat liharuokaa ainoastaan festivaaliaikana.
Vuohi sai viimeisen siunauksen

Vuokraisäntä oli ostanut festivaalia varten kaksi vuohta, jotka olivat marssineet kaksi kuukautta yli vuorien Tiibetistä. Tiibetinbuddhalaiset eivät itse syö lihaa, mutta kasvattavat lampaita ja vuohia kuljetettavaksi Nepalin ja Intian festivaalien lihan tarpeeseen.

Gurkha-kapteenilla on varastossaan erikokoisia Kukhuri-veitsiä, joista valtavat kaksi "viikatetta" terotettiin juhlan kahdeksannen päivän aamuna. Sain kutsun tulla mukaan osallistumaan tähän erikoiseen hetkeen.
Kapteenin kukhurit
Entinen sotilas ei turhia aikaile; vuohen siunaamisen jälkeen kaikki tapahtui hyvin nopeasti, siististi, eläintä kunnioittaen ja koko perheen avustamana. Isä katkaisi vuohen pään yhdellä siistillä iskulla, äiti ja poika keräsivät veren ja muu perhe osallistui jatkokäsittelyyn.

Nopea ja siisti prosessi


Eläimestä käytettään kaikki osat. Aamun töiden jälkeen nautittiin masalalla maustettua veripalttua ja uppopaistettuja rapeita suolen paloja. Vähänpä minä tiesin matkaan lähtiessäni, kuinka kulinaristiseksi tämä tulisi kehittymään ja kuinka monta sekä erilaista syötävää osaa yhdessä vuohessa voi ollakaan!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti