tiistai 28. toukokuuta 2013

SAUNOMISTA VAI SAUNATERAPIAA?

Pitkä työpäivä, stressaava rytmi, raskas liikunta, riidat, univaikeudet.. toisaalta myös onnellinen olotila, ystävät, keskustelu, puhdistautuminen. Mikä yhdistää kaikkea elellämainittua? SAUNOMINEN.

Olen yrittänyt selittää maailmalla ollessani saunomisen tärkeyttä lähinnä itselleni, mutta myös suomalaiselle kulttuurille. Palattuani takaisin vuorotteluvapaalta, on saunomisen merkitys vain kasvanut ja tuntui että innostuin hetkeksi jopa liikaa. Löylynhämärässä lämpimässä myös ajatukset ja keskustelu pehmenevät antaen mielelle ja sydämelle luvan rentoutua kehon puhdistuessa.

Minulle itselleni saunominen ei ole vain puhdistautumista tai rentoutumista, vaan siihen on aina liittynyt myös syvällisempi, lähes terapeuttinen vaikutus. Halusin tietää enemmän kuin vain oman kokemukseni verran. Päädyin siis kaivelemaan saunomiseen liittyvää tietoutta. Tutkimalla yritin paikallistaa johtuuko oma suhteeni saunomiseen suomalaisuudesta tai jostain muusta... siis onko saunominen meillä kirjattuna suomalaisuusgeeneihin.

... ja tietoahan löytyy!! Kiitos wikipedian, saunaseuran sivujen, terveyskirjston sivujen jne. Näin leirikoulusesongin laiskistamana lainaan lähes suoraan joitan netistä löytämiäni tietoja. Kuvat ovat edelleen omiani. Hämmästyksekseni löysin Suomessa järjestettävän myös saunaterapiakoulutusta...

SAUNOMISEN PERITEITÄ
Sauna on ollut jo perinteisesti parannuskeino tai osa hoitoa hyvin moniin erilaisiin sairauksiian. Vanha sananlasku: "Jos ei sauna, terva ja viina auta, on tauti kuolemaksi" kertoo saunomisen tärkeydestä. Sauna on ollut myös entisaikojen hygieenisin paikka synnyttää lapsi, mutta myös pestä menehtynyt läheinen valmiiksi viimeiselle matkalleen. Saunassa on parannettu sairaita, kupattu, vaihdettu kuulumisia ja vietetty perheen yhteistä aikaa. Muistan itsekin lapsuudestani kuinka juhlapyhiin valmistautumiseen aina liittyi saunominen. Joulupöytään tai juhannuskokolle ei ollut asiaa ellei ollut käynyt saunassa kylvyssä! Uudenvuoden ilotulituksenkin sai katsoa vasta kun "vanhan vuoden liat" oli pesty pois.

Saunalla on katsottu olevan erityinen, yliluonnollinenkin puhdistava vaikutus. Juhlapäivien aattoihin liittyvät saunomiset ovat olleet mukavan kokemuksen lisäksi osin rituaalista puhdistautumista. Joskus saunassa ajateltiin asuvan yksittäisen haltijan, saunatontun. Saunassa ei ole saanut kiroilla, että saunan haltija ei suuttuisi.

Saunassa tai löylyssä on uskottu asuvan haltijoita, varsinkin tulen väkeä, joka karkottaa muiden väkien aiheuttamia sairauksia eli vihoja. Erityisen hoitavaksi sauna on voitu tehdä lämmittämällä se ukkosen särkemillä puilla. Tällöin on ajateltu saatavan voimaa myös ukkosen väellä. Eri puulajien käytöllä saunan lämmityksessä oli maagisia tarkoituksia, samaten eri aineksista kootuilla vihdoilla. Esimerkiksi uidessa saatua veden väen aiheuttamaa sairautta, veden vihaa, on katsottu voitavan hoitaa saunassa. Myös veden väkeä on voitu käyttää osana hoitoa saunassa, ja sitä on joskus tarkoituksella "otettu saunaan" kylvetyksessä käytetyn veden mukana.

Minä, koira ja rantalintu
Kohti vettä
Kevät muuttaa maisemaa voimalla
Saunasta järveen
SAUNOMINEN TOTTA JA TARUA:
  • Tiheäkään saunominen ei kuivata ihoa; se päinvastoin parantaa ihon läpäisyestettä niin, ettei saunojan iho kuivu niin helposti kuin saunaa välttävän iho. Useat saunovat kesällä päivittäin tai lähes päivittäin. Se saattaa ainakin osaltaan selittää sen, ettei kuivaihoistenkaan iho kuivu kesällä niin paljon kuin talvella.
  • Psoriaasissa ja monessa muussakin ihotaudissa, esimerkiksi tali-ihottumassa ja infektoituneessa ekseemassa, tiheä saunominen on eduksi.
  • Saunomisesta ei ole haittaa raskauden tai imetyksen aikana.
  • Pienille vauvoille saunominen ei sovi, sillä heidän lämmönsietokykynsä on vielä huono.
  • Sauna sopii useimmille sydämen vajaatoiminnasta kärsiville ja se saattaa parantaa sydämen toimintakykyä. Sydänpotilaiden on kuitenkin keskusteltava asiasta lääkärinsä kanssa.
  • Sauna ja muu lämpöhoito alentaa usein kohonnutta verenpainetta.
  • Kudosten lämpiäminen saunassa tai muussa lämpöhoidossa on koeoloissa estänyt verisuonten kalkkeutumiseen johtavaa prosessia. Pitkän ajan tutkimustulokset vielä puuttuvat. Vaikutus perustunee saunan/lämmön aikaansaamiin muutoksiin kolesterolin aineenvaihdunnassa.
  • Sauna parantaa myös ääreisverenkierron toimintaa ikäihmisillä niin, etteivät he palele viileässä ja kylmässä yhtä helposti kuin saunaa välttävät ikätoverinsa
  • Saunominen vähentää kudosten insuliiniresistenssiä. Vaikutus on hyödyllinen tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn kannalta, mutta tutkimuksin ei ole varmistettu saunan osuutta diabeteksen ehkäisyssä.
  • Lämpöhoidot vähentävät esimerkiksi fibromyalgiaan ja reumaan liittyvää kipua.
  • Saunominen saattaa nostaa oirekynnystä kemikaaliyliherkkyydessä ja siten helpottaa oloa.
  • Kroonisessa, ei allergisessa nuhassa saunominen 3–5 kertaa viikossa helpottaa oireita useilla. Infrapunasauna lienee tässä suhteessa tehokkaampi kuin perinteinen sähkö- tai puulämmitteinen sauna.
  • Lämpöhoitoja on käytetty jossain määrin myös kroonisessa väsymysoireyhtymässä sekä lievän masennuksen ja anoreksian hoidossa. Laajemmat tutkimukset asiasta puuttuvat, mutta mahdollisen hyödyn on oletettu välittyvän hermojen kautta kuten kroonisessa kivussa, esimerkiksi fibromyalgiassa
  • Saunominen sopii mainiosti liikunnan jälkeen lihasten rentoutumiseen ja venyttelyyyn
  • Saunaan ei kannata mennä flunssassa tai kuumeessa. Saunominen saattaa pidentää ja pahentaa oireita.
  •  Saunominen on syytä jättää väliin, jos on vuotavia tai vetistäviä ruhjeita tai ommeltuja haavoja. Se ei ole eduksi myöskään tapaturmissa, rasitusvammoissa eikä selkäkivuissa, jos niihin liittyy turvotusta, punoitusta, kosketus- tai liikearkuutta. Lämmön vaikutuksesta turvotus ja särky nimittäin voimistuvat tällaisissa äkillisissä tulehduksissa. Sen sijaan toipumisvaiheessa saunominen tekee monien mielestä hyvää

Nousemassa vedestä
Kasvamassa saunavastaksi
Mitä sitten opin noista tiedoista? En varmaankaan mitään. Vaikka tutkimustulokset ja perinnetietous olisivat kertoneet negatiivisiakin asioita, olisin silti jatkanut omaa "saunaterapiaani": käynyt saunomassa säännöllisesti puhdistautuen fyysisesti ja henkisesti; antautuen saunakeskustelujen flown valtaan.

Nyt siis lopetan selittelyt, pakkaan kassiini juomapullon sekä pyyhkeen ja lähden kävelemään kohti saunaa, jonne illan mittaan liittyy seuraani toistakymmentä mahtavaa sesonkiopasta... sillä nyt vietetään kauden viimeisiä yhteisiä iltoja. Koivuntuoksuisia löylyjä Metsäkartanon kämppäsaunalta!!

1 kommentti:

  1. Voi niin! Saunominen on tärkeää, mutta muutama saunominen on elämäni aikana jäänyt erityisesti mieleen - ne ovat olleet juuri niitä terapeuttisia saunomisia. Olen ollut uupunut tai allapäin; hyvä ystävä tai naapuri on lämmittänyt vanhan puusaunan tai savusaunan tai sitten olen vaellusreissun iltana päässsyt majapaikan puusaunaan myöhään syksyllä, ikkunan ulkopuolella palavat myrskylyhdyt ja kiukaassa tuli. Hämärä puusauna lohduttaa, ottaa syliinsä ja hellii väsynyttä mieltä ja kehoa. Ja kyllä; Metsäkartanon kämppäsauna oli myös yksi elämäni hienoista saunomiskokemuksista!

    VastaaPoista