maanantai 2. heinäkuuta 2012

Retkellä nuorisokeskusten maailmaan

Metsis osallistui Rautavaarapäivät 2012 kulkueeseen 29.6
Työpaikkani Nuorisokeskus Metsäkartano juhli viime viikonloppuna 30- vuotisjuhliaan. Ystävien kesken tuttavallisesti Metsis on yksi Suomen kymmenestä Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemasta nuorisokeskuksesta. Perjantaina 29.6 osallistuttiin ensin Rautavaarapäivien kulkueeseen illan huipentuen kutsuvierastilaisuuteen. Lauantaina ovet olivat kansalle avoinna ja hyvä sää houkuttelikin alueelle ihmisiä runsain joukoin.

29.6 Kutsuvierastilaisuuden yksi herkuista
Nuorisokeskusten tehtävänä on olla nuorison ja nuorison parissa työskentelevien tukena sekä kehittää alan toimintaa ja olla osa nuorisopoliittista kenttää. Suomalainen järjestelmä, jossa valtio tukee nuorisokeskusten toimintaa on maailmanlaajuisesti omanlaisensa eikä vastaavia juurikaan löydy maailmalta.
Valtiosihteeri Jarmo Linden ja sivistystoimenjohtaja Matti Korkalainen
 Rautavaaran nuorisovaltuuston kuultavana Metsiksen Avointen ovien päivänä 30.6

TUTKIMUSMATKA SLOVENIAAN

Nyt olen parhaillaan Sloveniassa tutustumassa CSOD keskusten toimintaan eu-rahotteisen job shadowing-ohjelman kautta. Olen ollut täällä vasta vuorokauden kymmenen vuorokauden tutustumisjaksosta, joten pohdin kokemaani ja vertailen keskusten toimintaa, samankaltaisuuksia ja eroavaisuuksia vasta ensi viikolla. Nyt täytyy kuitenkin todeta, että tämä vaihto sattui hyvään aikaan. Ilman lämpötila oli päivällä +33C ja meriveden lämpötila +27C. Ensimmäinen päivä vietettiin uima-altaalla testaten uimataitoa, jonka jälkeen siirryttiin loppupäiväksi kartuttamaan uimataitoa mereen.

Uimaharjoituksia Dom Burjan uima-altaalla
 Dom Burja, yksi CSOD:n 23sta nuorisokeskuksesta, sijaitsee Slovenian kuuluisimmalla turistipaikalla ja parhaalla merenranta-alueella Portorozissa. Huomenna on tarkoitus viettää koko päivä pyöräillen ja keskiviikkona meloen. Keskiviikkoiltana siirryn tutustumaan seuraavaan keskukseen.

Näkymä majoitusrakennuksen takapihalta
Dom Burja sijaitsee Välimeren lahteen työntyvässä niemessä. Uimarannalta näkyy Kroatian ranta taloineen kirkkaasti ja näin aurinkoisena kirkkaana päivänä vastarannalla siintää hämäränä horisonttina Italia. Niemi on suurimmalta osaltaan luonnonsuojelualuetta, jossa sijaitsee modernin kivitaiteen puisto. Puistoon on rakennettu viimeisen 50-vuoden aikana joka toinen vuosi kutsuttujen taiteilijoiden voimin uusia taideteoksia.
Josef Jankovic "Forma Viva "71"
Kuluvien päivien aikana tulen toimimaan "varjona" leirillä, jossa on 25 Slovenian kansalaisuuden omaavaa tyttöä ja poikaa iältään 12-15 vuotta. Osa nuorista on tullut leirille naapurimaista, joissa asuvt tällä hetkellä. Tänä yönä ennen pyöräretkipäivää nukutaan helteistä yötä paossa teltoissa.

Iltapiiri telttaleirillä
Sloveniassa yön pimeys, hyvää yötä valoisa Suomi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti